top of page

Vreemde motie Westerveldse VVD

Bijgewerkt op: 6 jun. 2019

Wat de Westerveldse VVD bezielde om op 28 mei een motie in de gemeenteraad te brengen dat de gemeente een eind moest maken aan de discussie over bestrijdingsmiddelen, is ons een raadsel. De inhoud van de motie is samengevat weergegeven, dat is ‘geconstateerd dat er geen enkele plek in onze gemeente die is onderzocht schoon is, dat omwonenden bestrijdingsmiddelen binnen krijgen en dat het ministerie van landbouw daarom nieuw beleid gaat ontwikkelen’. Allemaal waar. Maar de VVD roept naar aanleiding daarvan op de adviezen van het RIVM over te nemen en daarmee de discussie binnen de gemeente te beëindigen. Bedoelde de VVD de conclusie die het Ctgb trekt uit het RIVM rapport, namelijk 'geen normen overschreden dus geen gevaar' of de adviezen van het RIVM zelf?


Wat zijn die adviezen van RIVM?

In hoofdstuk 5 constateert het RIVM dat er sprake is van:

  • kennislacunes ten aanzien van de blootstelling van omwonenden aan bestrijdingsmiddelen

  • dat voldoende kennis ontbreekt over zowel de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen als de mogelijke gezondheidseffecten daarvan

  • dat het wenselijk is om de beoordeling van het gezondheidsrisico verder uit te werken, dat het belangrijk is om kwetsbare groepen mee te nemen

  • niet alleen te kijken naar de effecten van afzonderlijke bestrijdingsmiddelen, maar ook die van mogelijke combinaties.

Het RIVM roept op tot een verbetering van de toelatingsmethodiek met in acht nemen van de nieuwe kennis. Het RIVM geeft aan dat verschillende belangrijke onderzoeksvragen nog moeten worden beantwoord en pleit voor een verdere aanpak in een samenwerking van beleidsmakers, wetenschappers én omwonenden.

Nogmaals, wij vragen ons af wat de VVD beoogde. Voor Meten=Weten is de discussie pas begonnen.

Niet dat een gemeenteraadmotie van Westerveld nationaal enige indruk maakt, maar we kunnen nog meedelen dat de motie alleen werd gesteund door VVD, CDA en PvdA en dus niet is aangenomen. Lees hier het artikel dat erover in Trouw verscheen.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page