top of page

Onderzoek Bestrijdingsmiddelen Omwonenden

Bijgewerkt op: 13 jun. 2019

Op 11 april 2019 is het rapport Onderzoek Bestrijdingsmiddelen en Omwonenden (OBO) gepubliceerd. Je kunt de samenvatting van het onderzoek van het RIVM hier downloaden.

In december 2018 heeft Meten = Weten zelf onderzoek laten doen naar het voorkomen van bestrijdingsmiddelen in de tuinen en natuurgebieden. Daarbij bleek dat geen enkele plek die we onderzochten in onze gemeente schoon is.

Het College ter beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft de onderzoeksresultaten van het RIVM en Meten = Weten beoordeeld. Downloaden Ctgb advies.

Zembla

Het onderzoeksprogramma Zembla onderzocht de vraag of de overheid omwonenden van bollenvelden voldoende tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen beschermt. De uitzending Bollengif in babyluier is uitgezonden op 25 april 2019 en terug te zien. https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/bollengif-in-babyluiers

In een podcast reageert Zembla-onderzoeksjournalist Ton van der Ham op de vragen: waarom reageert LTO niet en hoe moet het verder? Beluister de podcast.


Reactie Meten = Weten

Meten = Weten maakt zich grote zorgen:

  • Het OBO laat zien dat omwonenden permanent zijn blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.

  • Het OBO zegt niets over de gezondheidseffecten van de gevonden bestrijdingsmiddelen; dat was geen onderdeel van de studie.

  • Het RIVM erkent dat er weinig bekend is over de effecten van bestrijdingsmiddelen bij kwetsbare groepen zoals ongeboren en jonge kinderen.

  • Onbekend is wat de totale blootstelling aan bestrijdingsmiddelen is, vooral nu ontdekt is dat er bijvoorbeeld ook blootstelling via huisstof plaatsvindt.

  • Het Ctgb geeft aan dat de gemeten hoeveelheden van de afzonderlijke bestrijdingsmiddelen onder de norm. Er bestaan echter géén normen voor het stapelingseffect van de combinatie van verschillende middelen, die tegelijkertijd aanwezig zijn in onze leefomgeving.

Kortom, ‘Veiligheid kan niet worden gegarandeerd’, volgens de heer Montforts van het RIVM. Minister Schouten van LNV zegt de zorgen van omwonenden serieus te nemen en vindt dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen radicaal anders moet. Volgens Schouten moeten we meer inzicht krijgen om de risico's van bestrijdingsmiddelen in beeld te brengen.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page